Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur jobbar ett bostadsbolag som drar unga människor till orten? Hör Fredrik Klint som tog över Åtvidabergs kommunala bostadsbolag berätta. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Åtvidaberg – en av landets bästa kommuner för unga

Publicerad

Åtvidaberg är den tredje bästa kommunen i Sverige för unga människor när det gäller deras möjligheter på bostadsmarknaden, enligt ett nytt index från Länsförsäkringar. Åtvidaberg är också en av de tre kommuner i hela Sverige som sålt ut sina kommunala bostadsbolag.

I rankningen jämförs Sveriges kommuner utifrån bland annat ungdomsarbetslöshet, bostadspriser och tillgång till bostäder för unga.

Norrköping liksom Sveriges tre storstäder hamnar i botten. Gotland som är på plats 97 ligger som genomsnittet av kommunerna, medan Åtvidaberg kommer på tredje plats efter Årjäng och Karlsborgs kommun.

Nya lägenheter ska ge lediga villor till unga

För 14 år sedan tog Fredrik Klint över Åtvidabergs kommunala bostadsbolag, Åtvidabergs Bostads AB. Just nu bygger de ett antal nya lägenheter runt torget. Genom Åbabs försorg ligger nu vårdcentralen samlad vid torget, avsevärt mer tillgänglig för invånarna då den tidigare låg utspridd lite runt om. För tio år sedan byggdes också en ny folktandvård.

– Vi bygger här för att de äldre ska ha nära till service och vård och omsorg och dom kommer främst i från villor som förmodligen nu kommer säljas till unga barnfamiljer, säger Fredrik Klint.

Se Fredrik Klint och Kommunstyrelsens ordförandeThomas Lidberg (S) i videon ovan.

Om Länsförsäkringars undersökning

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings index rankar Sveriges kommuner utifrån ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga.

223 kommuner ingår i kartläggningen. För att statistiken ska bli tillförlitlig har de kommuner som haft färre än tio bostadsrätter till försäljning, inte tagits med i jämförelsen.

Statistiken över antalet kommuner med bostadsbrist för unga kommer från Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2021 och 2013.

277 av Sveriges 290 kommuner svarade på frågan om tillgång till  bostäder för unga.

Statistiken över bostadspriser har hämtas från Svensk Mäklarstatistik AB och baseras på överlåtelse av bostadsrätter okt 2020 – sep 2021.

Statistiken om trångboddhet och ungdomsarbetslöshet har hämtats från SCB och baseras på siffror för 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.