Fälten runt fabriksbyggnaden i Åtvidaberg lämpar sig mycket bra för en stor solcellspark, menar företagaren Claes Drougge. Foto: SVT

Åtvidaberg kan få stor solcellspark

Uppdaterad
Publicerad

Solcellsparken i Linköping ser stor ut när man passerar den på E4. Nu kan Åtvidaberg få en ännu större park.

När solcellsparken i Linköping invigdes var den Sveriges största, åtminstone en kort tid. Den kan producera 12 megawatt. I Åtvidaberg finns idéer om att bygga en ännu större park på mellan 15 och 20 megawatt.

Det är företagaren Claes Drougge som står bakom det hela. Region Öst och ALMI är också inblandade i planerna.

Passar för solceller

Claes Drougge äger och driver flera företag i det som en gång var Facits fabrik i Åtvidaberg. Ett av hans företag äger själva fastigheten och den mark som hör till. Mark som passar för att placera ut solceller.

– Infrastrukturen är ju perfekt. Vi ligger nära 35:an (riksväg 35). Vi har vägar dragna. Industrianläggningen i sig har ju faktiskt infrastruktur som gör att vi kan ta emot en stor del av den här elen (från solcellerna). Vi har till exempel två stycken 20 kilovolts-ledningar in, berättar Claes Drougge.

Intresse för att köpa solel finns, bland annat från företag som kan ha svårt att göra sin egen verksamhet mer miljövänlig. Genom att köpa fossilfri el till verksamheten kan de företagen minska det totala klimatavtrycket.

Ännu är inga papper påskrivna, men trots att parken ännu inte är byggd så har Claes Drougge kontakter med företag som är intresserade av att köpa den producerade elen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.