Prinsen och kungen gjorde ett nedslag under den stora försvarsövningen. Foto: Patrik Widegren/SVT

Aurora 17: Kungen och prinsen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip besökte på onsdagen Försvarsmaktens övning Aurora 17 i Kappelshamn på Gotland för att få en inblick i verksamheten.

– Det är nyttigt för mig och för de övande förbanden.

Aurora 17 är den största nationella övningen på över 20 år. Kungen besöker annars övningar kontinuerligt varje år på olika platser, men inte alltid av den här digniteten.

– Den här är större och mer sammansatt. Andra nationers militärer är också här och övar vilket är spännande förstås, säger Kung Carl XVI Gustaf.

Aurora 17

Kungen konstaterade att gotlänningarna verkade nöjda med att försvaret återetablerar sig på ön. För soldaterna var besöket ett välkommet avbrott i regnet.

– Jag tycker att det är värdigt och kul att få besök av kungen. Det är bra att han ser vad vi gör och håller på med, säger Kiowa Stofkoper.

Prinsen kände igen flera ansikten. Foto: TT

Träffat många tidigare

Prinsen gjorde sin värnplikt på amfibieregementet så han tyckte det var roligt att komma ”hem”.

– Jag har träffat många av både befälen och soldaterna tidigare så det är kul, säger prins Carl Philip.

Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård flankerade kungen när han intervjuades av media. Foto: Patrik Widegren/SVT
I vattnen utanför Kappelshamn övade marinen landstigning med stridsbåt 90. Foto: Patrik Widegren/SVT

SE MER: Kungen och prinsen på Gotland

Vad är Aurora 17?

En försvarsmaktsövning och den största nationella övningen på över 20 år. Fler än 19.000 svenska kvinnor och män kommer att delta, bland annat från myndigheter och från Hemvärnet.

1.500 utländska deltagare ur förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA medverkar också. Kostnaden för övningen uppgår till nära 580 miljoner kronor. Det är cirka 220 miljoner kronor mer än vad som normalt brukar spenderas på militära övningar per år.

Kommer jag att märka den?

Förband i hela Sverige berörs men de största övningarna kommer ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss.

Tycker alla att det här är en bra grej?

Sju av åtta partier är för Aurora 17 och menar att övningen kan stärka Sveriges förmåga vid ett angrepp samtidigt som den fördjupar det militära samarbetet med andra länder, som till exempel USA. Vänsterpartiet och fredsorganisationer som Svenska Freds menar dock att övningen bidrar till att trappa upp konflikten med Ryssland. De varnar för en spiral av kapprustning och militärövningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet