Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland Foto: SVT/TT

Kammarrätten godkänner skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rovdjursföreningen vill stoppa skyddsjakten på varg i Långbogenreviret i norra Östergötland. Förvaltningsrätten har avslagit begäran tidigare och det gjorde nu även kammarrätten.

Länsstyrelsen i Östergötland tog 11 juni beslut om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret norr om Roxen. Detta efter att två kalvar dödats dagen innan.

En mängd personer och organisationer, däribland Svenska Rovdjursföreningen, överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Luleå som avslog samtliga överklaganden, men med tillägget att ingen varg får skjutas om årsvalpar finns i närheten.

Högsta förvaltningsdomstolen

Även Kammarrätten beslutade i veckan alltså om avslag på Svenska Rovdjursföreningens begäran om att skyddsjakten ska inihiberas, det vill säga stoppas.

Björn Ljunggren från Svenska Rovdjursförening tror inte på att söka prövningstillstånd hos den högsta instansen, Högsta förvaltningsdomstoeln.

– Jag tror inte på det när alla tidigare instanser sagt nej, säger han.

”Vill inte spekulera”

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg i reviret sträcker sig månaden ut. Björn Ljunggren tror att tillståndet förlängs om ingen varg skjuts innan sista juni, men han får varken medhåll eller blir emotsagd av Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Jag vill inte spekulera i det. Det beror på vad som händer fram till dess, säger hon.

Vid den senaste skyddsjakten på varg 2011 så förlängdes jakten vid två tillfällen innan vargen slutligen sköts i oktober.

Valparna slutar dia efter 6-8 veckor

Enligt förvaltningrättens beslut får ingen varg skjutas om det finns årsvalpar i närheten, och Mia Kjällander berättar att valparna slutar dia efter sex till åtta veckor och då möjligen rör sig längre ifrån åtminstone vargtiken.

– Vi uppskattar att valparna är omkring sex till åtta veckor gamla, säger Mia Kjällander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Östergötland

Mer i ämnet