Foto: SVT

Avgörande dag för Gotlandssnus

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgörs snusets framtid av ansvariga ministrar i EU vilket också kommer att påverka Gotlandssnus i Roma.

Snusets framtida ställning ligger i potten när EU:s tobaksansvariga ministrar möts i Luxemburg under midsommaraftonen för att diskutera förslaget till nytt tobaksdirektiv.

EU-kommissionen vill att snuset fortsatt ska vara förbjudet utanför Sverige och vill dessutom ha rätten att reglera vilka smaksättningar som får användas. Regeringen hävdar i sin tur att Sverige tack vare sitt permanenta undantag från snusförbudet också har rätt att reglera det.

Utöver snuset väntar också tuffa diskussioner om exempelvis mentholcigaretternas framtid och varningstexternas storlek på cigarettpaketen.

”Väldigt avgörande”

– Det blir en väldigt avgörande dag i dag, konstaterar barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som sköter tobaksförhandlingarna för regeringens del, vid ankomsten till möteslokalen i Kirchberg i Luxemburg.

– Fortfarande är ingenting klart och de här förhandlingarna i dag blir väldigt avgörande för resultatet. Vi har naturligtvis fortsatt våra kontakter med ordförandeskapet och med kommissionen de senaste dagarna för att kunna säkerställa så långt det bara går att Sverige har kvar beslutanderätten för snuset.

Kompromiss

Larsson väntar sig att EU:s ordförandeland Irland ska lägga fram ett nytt kompromissförslag under dagens diskussioner. Regeringen har sedan tidigare gett upp försöken att få bort exportförbudet av snus och satsar i stället på att få in en allmän skrivning som ger Sverige rätt att själv bestämma över snusets smaksättning och innehåll.

– Vi har föreslagit en enda undantagsparagraf där man kan skriva in allt det här som vi skulle vilja ha undantaget. Om huruvida det lyckas, det vet vi inte i dagsläget. Men det är det absolut smidigaste sättet att hantera det på, enligt vårt synsätt, säger Larsson.

Lång tradition

– För mig och Sverige är det centralt att regleringen av snuset fortsatt är upp till Sverige. Snus är en tobaksprodukt som har lång tradition och används av många svenskar, talade Maria Larsson till sina kollegor under den offentliga delen av ministermötet.

Larsson tryckte bland annat på hur viktigt det svenska undantaget var i samband med att Sverige gick med i EU på 1990-talet.

– Det är min uppgift i dag att se till att det här undantaget inte undergrävs. Det här är en fråga med stor politisk sprängkraft, sade Larsson.

Välvillig behandling

I EU-parlamentet, som behandlar snusfrågan parallellt med medlemsstaterna, har snuset hittills fått en relativt välvillig behandling.

Utskottet för internationell handel har under veckan exempelvis röstat för att helt lyfta exportförbudet, medan rättsutskottet och industriutskottet vill tillåta snus på ställen där det varit traditionellt använt, som till exempel Finland och Danmark.

Utskottet för den inre marknaden är i sin tur för att undanta snuset från regleringen vad gäller smaksättningen av tobaksvaror.

Den viktigaste utskottsåsikten kommer dock från hälso- och miljöutskottet som röstar i frågan om tre veckor. I höst ska sedan hela parlamentet ta ställning till tobaksdirektivet, varpå kompromissförhandlingar inleds med EU-kommissionen och medlemsstaterna.

– Det är oftast så att det finns lite mer spelutrymme i parlamentet, konstaterar Maria Larsson.

– Det är naturligtvis så att ju starkare ställning vi kan få för det svenska snuset både i rådet och i parlamentet, desto större är förutsättningarna också för att få ett slutligt lyckat resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.