Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Winkler är chef för underättelsesektionen i polisregion Öst. Hör mer om hur lagen påverkat polisens arbete sedan den utvidgades den 1 oktober tidigare i år. Foto: Axel Brantemo/SVT

Nya avlyssningslagen har redan stoppat brott: ”Viktigt verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefoner, datorer och mejlkonton. Det är bara några exempel på vad polisen kan komma åt genom lagen om hemlig dataavläsning. Lagen är tillfällig – men en ny utredning föreslår att den ska permanentas.

Christian Winkler är chef för underrättelsesektionen i polisregion Öst som innefattar Östergötland, Sörmland och Jönköpings län.

Enligt honom har man sedan den 1 oktober i år, då polisen även fick möjlighet att använda hemliga tvångsmedel utan konkret brottsmisstanke förhindrat flera brott i regionen.

–Den är ett viktigt verktyg för oss, säger han.

Användes mer än trott

Lagen om hemlig dataavläsning som helhet har tillämpats mycket mer än vad man först trodde när den stiftades 2020 .

Enligt siffror från Åklagarmyndigheten användes lagen under 2022 mot totalt 365 personer, där 23 procent av ärendena sedan ledde till att en person kunde åtalas. Det gällde då fall där en brottsmisstanke fanns.

Men det är ännu oklart vad den utvidgade lagstiftningen där man kan avlyssna personer även utan konkret misstanke har gett och vilka brott man kunnat förhindra.

– Jag kan inte göra det i nuläget för att själva syftet med den preventiva tvångsmedelslagstiftningen är att det ska vara just hemligt. Men vi hoppas att vi ska kunna berätta mer om det längre fram, säger Christian Winkler.

I klippet berättar Christian Winkler vad lagstiftningen inneburit i Polisregion Öst.

Lagen om hemlig dataavläsning

• Trädde i kraft 1 april 2020

• Utvidgades 1 oktober 2023 och gav polisen möjlighet att använda avlyssning mot exempelvis gängkriminella redan innan ett brott har begåtts.

• Lagen är tillfällig fram till sista mars 2025, men föreslås bli permanent.

• Lagen innebär att polisen har rätt att i hemlighet och med tekniskt hjälpmedel ta sig in i datorer, mobiltelefoner eller användarkonton till lagrings- eller kommunikationstjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.