Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Wernström, bildningschef i Vadstena, berättar om badvattnet i videon. Foto: Wilma Franzén/SVT

Badförbud på flera badplatser i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Det var förbjudet att bada vid tre badplatser i Vadstena kommun. Provresultat visade på för höga halter av E.colibakterier. Förbudet gällde Vätterviksbadet, Pumphuset och Bårstad. Nya provresultat har nu gjort att det åter är tillåtet att bada vid Pumphuset och Vätterviksbadet.

– Vi gör regelbundna mätningar av vattenkvaliteten. Efter de senaste dagarnas skyfall har vi sett förhöjda värden av E.colibakterier i badvattnet, säger kommunens bildningschef Johan Wernström.

Proverna vid Vätterviksbadet visade på tjänligt med anmärkning, vilket, enligt kommunen, innebär att det inte är någon hälsorisk att bada. Vid Bårstadbadet ska nya prover tas.

Hör mer om badvattnet i klippet ovan.

E.coli

Bakterien Escherichia coli betraktades tidigare som en icke sjukdomsframkallande mikroorganism, vanlig i mag- och tarmkanalen både hos människor och djur. Den används som indikatorbakterie vid rutinundersökningar av vatten för att påvisa färsk förorening med avföring.

Under årens lopp har det visat sig att det finns flera olika typer av Escherichia coli, som kan ge sjukdom hos människa, några av dessa kan även finnas hos djur, men djuren är sällan sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet