Donera avföring och få två biobiljetter uppmanar nu Region Östergötland. Foto: TT

Bajsdonatorer sökes av Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

En svår tarmsjukdom drabbar varje månad ett 20-tal personer i Östergötland. De flesta kan bli friska – om de får tarmbakterier från en frisk donator.

– Vi behöver fler donatorer, säger Åse Östholm Balkhed överläkare på infektionskliniken.

Den elaka bakterien Colstridum difficile orsakar en magsjukdom som främst drabbar äldre och multisjuka – med diarré, buksmärtor och feber. De som drabbas har ofta behandlats med antibiotika innan de blir sjuka. Anitbiotika slår även ut de goda magbakterierna och då kan Colstridum difficile ta över tarmfloran.

Det mest effektiva sättet att återhämta sig från den besvärliga tarmsjukdomen är med hjälp av avföring från en frisk person, skriver Region Östergötland i en pressinformation.

– Vi ser mycket goda resultat av transplantation, då 9 av 10 patienter återhämtar sig efter första försöket. De får tillbaka en normal frisk tarmflora och mår bra igen. Behandlingen finns här i Östergötland men vi behöver fler donatorer, säger Åse Östholm Balkhed överläkare Universitetssjukhuset i Linköping.

Avföring och biobiljetter

Den som vill bli donator får lämna ett avföringsprov till infektionskliniken, och för att locka så många som möjligt bjuder även Region Östergötland på två biobiljetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.