Det var i september 2015 som regionfullmäktige på Gotland beslutade att sälja tomten där den så kallade gamla hamnterminalen ligger till spendrupsägda Gotlands Bryggeri för 14 miljoner kronor. Avtalet som tecknats mellan regionen och bryggeriet innebär att regionen först måste riva hamnterminalen och sanera marken, samt upprätta en detaljplan innan bryggeriet tar över marken.
Men fullmäktige var inte enigt. Bland andra miljöpartiet och vänsterpartiet invände mot att det kommer att kosta mer att riva byggnaden och sanera tomten än vad man får betalt för den.
Majoriteten menar dock att kostnaden inte kan tas med i försäljningspriset eftersom tomten ändå måste saneras i framtiden och att den inte går att sälja så länge inte det är gjort.
Fel att gynna Spendrups
Hela affären överklagade så småningom av Region Gotlands egen jurist Patrik Pettersson, som bland annat ansåg att Spendrup blev gynnade på ett olagligt sätt när inte tomten bjöds ut på öppna marknaden.
– Det är många frågeställningar. Men en utgångspunkt har varit att hamnområdet ska få vara hamnområde och att man inte ska tillföra verksamhet som innebär konflikt eller att det blir svårt att använda hamnen som hamn. Då är en processindustri inte det bästa där, säger han.
Patrik Pettersson menar också att det innebär ett otillåtet gynnande att regionen förbundit sig att dra en ny grundvattenledning till bryggeriet om Visby i framtiden skulle använda sig av avsaltat havsvatten. Han undrar i sin överklagan varför regionens invånare ska dricka avsaltat havsvatten när det inte duger åt bryggeriet.
Regionen gjorde fel
Region Gotland uppger till domstolen att kostnaden för vattenledningen ska tas av bryggeriet i form av VA-avgifter. Man har förståelse för bryggeriets önskemål om grundvatten eftersom det skulle vara negativt för dess varumärke om man tvingades använda avsaltat havsvatten till sina produkter.
Men förvaltningsrättens dom ger juristen delvis rätt. I frågan om vattenledningen menar domstolen att det inte framgår tydligt hur mycket bryggeriet ska betala. Därmed kan det inte uteslutas att det handlar om ett enskilt gynnande och beslutet ska därmed upphävas.
Domstolen menar också att kungörelsen inför fullmäktigemötet i september var felaktig. Därmed så upphävs beslutet i fullmäktige om att gå vidare med affären.
– Jag är glad men är samtidigt lite förvånad över att jag inte fick framgång på fler punkter, säger Patrik Pettersson.
Nytt beslut måste fattas
Frågan är nu vad detta innebär för planerna på ett nytt bryggeri i hamnen.
– Vi ska titta på det nu och göra en bedömning av domen och hur det påverkar tidsplanen. Det kan innebära förseningar men det är för tidigt att säga, säger Björn Jansson som utgår från att det kommer att behöva fattas ett nytt formellt beslut igen i regionfullmäktige.