Johan Arvidsson och Amanda Magnusson Overmark framför en jättelik alm som nu måste sågas ned. Foto: Patrik Widegren /SVT

Bakslaget: 400 sjuka träd måste fällas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fört en hård kamp mot almsjukan under flera år kommer nu ett bakslag för Skogsstyrelsen och Region Gotland.

400 träd i naturreservatet södra hällarna utanför Visby har konstaterats sjuka och måste nu tas bort.

Under sommaren har Skogsstyrelsen undersökt förekomsten av almsjuka på Gotland. Det visar sig nu att 400 träd vid södra hällarna är sjuka.

– 400 almar på ett sådant här område, där det rör sig mycket folk, är påtagligt, säger Amanda Magnusson Overmark, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Gotland

Träden måste nu fällas och tas bort. Arbetet är planerat att göras under hösten men enligt Region Gotland kan det dröja ända till våren innan de sjuka träden är borttagna.

Se bilder från området med de sjuka träden i klippet ovan.

Miljon träd har räddats

Almsjukan har gått hårt åt antalet almar i landet, på vissa håll har mer än 90 procent av trädbestånden insjuknat. Men på Gotland har man lyckats rädda nästan alla. Sedan 2006 har flera olika aktörer gjort ett långsiktigt och noggrant arbete med att hitta och förstöra de almar som burit på almsjukan. Tack vare insatserna har runt en miljon almar på ön hindrats från att bli sjuka och dö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet