Banderoller med bra budskap

Uppdaterad
Publicerad

I ett strålande solsken firades studenten under fredagen på Linköpings gymnasieskolor. Förutom ett säkerhetstänk hade rektorerna i år fått i uppdrag att ha koll på att banderollerna på studentflaken inte innehöll sexistiska eller andra olämpliga budskap.

Traditionen med mer eller mindre fyndiga budskap på studentflaken skapade en debatt för ett år sedan, när en banderoll från studentfirandet i Åtvidaberg snabbt spreds på sociala medier.

Avgående byggelever hade skrivit ”I kväll ligger era döttrar på rygg – för här kommer grabbarna från bygg” och ”2:an var värst – det tyckte hon också”.

Kommunen vädjade till rektorerna

Med anledning av debatten hade Linköpings kommun i år gått ut till stadens rektorer och bett dem prata med avgångseleverna om värdegrunder.

– Det började med att näringslivet sade ifrån. Exempelvis så reagerade Sveriges Byggindustrier, säger Tommy Johansson, bildningschef på Linköpings kommun till SVT Nyheter Öst.

Flaken kontrollerades

På Katedralskolan fylldes skolgården under fredagsförmiddagen med förväntansfulla anhöriga. Euforiska studenter sprang ut på trappan och jublade, klass efter klass.

Efter utspringet gick Katedralskolans rektor Magnus Nyström runt och kontrollerade flaken som stod och väntade på att köra studenterna på en tur runt stan.

– Vad händer om du hittar något som är olämpligt?

– Då får jag försöka prata med dem och försöka förmedla att jag tycker att det är olämpligt, säger Magnus Nyström.

– Men de kan fortsätta och köra ändå?

– Det är ju deras beslut. Då har jag gjort vad jag kan.

Yttrandefrihet eller inte?

Skolan kan inte tvinga studenterna att ändra i texterna. De rör sig utanför skolområdet, många av eleverna är myndiga, och de har rätt till sin yttrandefrihet. Trots det har det snackats om censur, och en del valde att driva med debatten.

Men de avgångselever SVT Nyheter Öst pratade med tyckte att diskussionen om innehållet på banderollerna har varit helt OK.

–  Vi har försökt ha roligt och se till att det inte är så vulgärt. Sådant som alla kan skratta åt, säger Gustav Linder.

– Upplever ni att det censureras på något sätt?

– Nej det tycker jag inte. Jag tycker att det är rätt. Vi har fått de regler och stadgar som vi ska utgå ifrån. Om någon bryter mot det så är det klart att det inte ska få godkännas, säger Simon Bodén.

Några banderoller är tveksamma

Mitt på skolgården står Amelia Botshinda och fotograferas av nära och kära.

– Vad tycker du om att vissa verkar lägga sig i vad man skriver på banderollerna?

– Jag tycker att det är struntprat egentligen. Man borde få skriva vad man vill så länge man inte är elak mot någon, tycker Amelia Botshinda.

– Har ni några som är på gränsen?

–  Ja det har vi nog faktiskt, tror jag. Men det ska nog gå bra hoppas jag.

Ingen ändring

Rektor Magnus Nyström stannar upp vid ett av flaken, med en banderoll med texten ”20.00 fullt ös – 23.00 redlös – 00.10 medvetslös – 08.00 arbetslös”.

– Vad tycker du om den banderollen?

– Det får stå för dem. Det är inget diskriminerande i det, säger Nyström.

Under eftermiddagen konstaterade Magnus Nyström att inte en enda banderoll på Katedralskolan föranledde någon diskussion om ändring.

Och enligt kommunens säkerhetsavdelning fortlöp studentfirandet under förmiddagen helt utan olyckor eller incidenter.

– Det har gått över förväntan. Det har varit betydligt mindre alkohol än tidigare år. Jag har jobbat med det här i tio år och i år har det flutit på precis som vi vill, säger samordnaren Hans Salomonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.