Ulrika Jeansson (S) och Inge Jakobsson (M) Foto: SVT

Allt är möjligt i Finspång – utom samarbete med SD

Publicerad

I Finspång är det fortfarande högst oklart vilken konstellation av partier som ska styra kommunen. Klart är att dagens ledning med Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet inte har egen majoritet.

Det moderata oppositionsrådet Inge Jacobsson berättar att samtal mellan hans parti och kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S) fördes i tisdags.

– Men vi vet ju inte vilka mer hon pratat med i nuläget. Ulrika har sagt hon ska prata med alla. Däremot är SD redan ur leken, för dem vill ingen av oss samarbeta med.

”Pratat vidare med några”

– Vi har inte bestämt något än, men jag har träffat alla partier och pratat vidare med några stycken. Sedan ska partierna också ha möten med sina medlemmar, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

Tidigast i mitten av nästa vecka tros ett nytt styre kunna vara på plats. Jacobsson skulle helst se att alla Allianspartierna finns med i den framtida kommunregimen.

Foto: SVT

– Läget nu är sådant att inget parti kan diktera villkoren, utan vi måste förhandla med varandra. Dagens ledning måste få med ett eller flera av Allianspartierna för att få ihop ett styre och i nuläget ska vi inte utesluta något, säger han.

”Mycket är personbundet”

Jeansson är inte lika sugen på att ta ombord hela Alliansen. Det finns dock partier som S har lättare att samarbeta med.

– Förra mandatperioden hade vi ofta ett bra samarbete med Centern. De stöttade oss i vissa beslut. Sen är det så i en liten kommun att mycket av det här är personbundet.

Alliansen och Vänstern har regerat tidigare

På måndag kväll ska Moderaterna ha medlemsmöte för att se vad medlemmarna vill. Åren 2008–2010 styrdes Finspång av Alliansen tillsammans med Vänsterpartiet.

Första kommunfullmäktige ska hållas 17 oktober och innan dess bör en ny regim vara på plats, enligt Jeansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet