Foto: svt

Barn förgiftat av alger efter bad på Gotland

Publicerad

Ett barn har blivit förgiftat efter bad i Gustavsvik, Gotland, meddelar informationscentralen för Egentliga Östersjön och vårdcentralen.

– Det har gått bra för barnet, är den knapphändiga information som vi har fått in. Det är väldigt ovanligt att folk blir ordentligt sjuka, man ska svälja ganska mycket vatten för att bli sjuk, uppger Maya Miltell, handläggare på informationscentralen och länsstyrelsen i Stockholm.

Förutom barn är också djur i riskzonen för förgiftning.

– Barn är mindre och mer benägna att dricka vattnet än vuxna. Det här är det första fallet gällande människor som insjuknat som vi har fått in. Tidigare i år har vi också fått in rapporter om hundar som har insjuknat.

Gift kan finnas kvar i vattnet

Informationscentralen för Egentliga Östersjön vill nu varna och påminna om att algtoxiner kan finnas kvar i vattnet även efter att cyanobakterier försvunnit och dött.

Där algblomming har förkommit tidigare bör försiktighet iakttas vid badande. Även om vattnet är klart rekommenderas att hålla ett öga på badplatserna. Algblomning kan snabbt återkomma.

Informationscentralen uppmanar även badgästerna att rapportera om eventuell algblomning, eller om vattnet är klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer