De svenska naturbetesmarkerna växer sakta igen. Ängar och hagmarker har blivit allt ovanligare och flera arter som lever där i dag är utrotningshotade. Nu har Lantbrukarnas riksförbund, LRF i Östergötland tillsammans med Östgötakök och föreningen Naturbeteskött fått bidrag från Jordbruksverket att genomföra ett projekt för att öka intresset och produktionen av naturbeteskött och öka arealerna av naturbeten.
– Markerna där korna betar får inte vara bearbetade, gödslade eller plöjda och kriterierna för att få vara certifierad naturbetesbonde innebär att minst femtio procent av betesarealen ska vara naturbetesmark. Det här är en viktig insats för att bevara den biologiska mångfalden, säger projektledaren Anna Jamieson.
– Östergötland har en historia av mycket naturbeten och den traditionen vill vi bevara. Arealen av naturbeten har krymt otroligt och det vill vi ändra på, säger LRF:s regionchef Erik Erjeby.
”Kommunerna står i kö”
Efterfrågan på naturbeteskött är mycket större än tillgången, därför söker man nu fler lantbrukare och köttproducenter som vill satsa på naturbeten.
– Kommunerna står i kö för att få servera kött från de Östgötska hagmarkerna, men än så länge räcker inte köttet till. Vi söker därför fler uppfödare, för målet är att också få ut köttet i butiker. Den kommun som kommer att vara först med att servera kött från naturbeteskor är Söderköping där både skolor och äldreboenden ska ha naturbeteskött på menyerna, säger projektledaren Anna Jamieson som själv i dag har fyra kor på naturbeten.