Intresset för att köpa kött från kor som betat på gamla naturbetesmarker är stort. Så stort att kommunerna står i kö. Foto: Jonas Ekströmer /TT

Barn och gamla först ut med att äta naturbetat kött

Publicerad

Kött från kor som betat på naturbetesmarker ska snart serveras i skolbespisningar och äldreboenden i Östergötland. Intresset bland kommuner att köpa in naturbetat kött har under senaste tiden ökat och efterfrågan är mycket större än tillgången. Först att få naturbeteskött på tallriken är skolor och äldreboenden i Söderköping.

De svenska naturbetesmarkerna växer sakta igen. Ängar och hagmarker har blivit allt ovanligare och flera arter som lever där i dag är utrotningshotade. Nu har Lantbrukarnas riksförbund, LRF i Östergötland tillsammans med Östgötakök och föreningen Naturbeteskött fått bidrag från Jordbruksverket att genomföra ett projekt för att öka intresset och produktionen av naturbeteskött och öka arealerna av naturbeten.

– Markerna där korna betar får inte vara bearbetade, gödslade eller plöjda och kriterierna för att få vara certifierad naturbetesbonde innebär att minst femtio procent av betesarealen ska vara naturbetesmark. Det här är en viktig insats för att bevara den biologiska mångfalden, säger projektledaren Anna Jamieson.

– Östergötland har en historia av mycket naturbeten och den traditionen vill vi bevara. Arealen av naturbeten har krymt otroligt och det vill vi ändra på, säger LRF:s regionchef Erik Erjeby.

”Kommunerna står i kö”

Efterfrågan på naturbeteskött är mycket större än tillgången, därför söker man nu fler lantbrukare och köttproducenter som vill satsa på naturbeten.

– Kommunerna står i kö för att få servera kött från de Östgötska hagmarkerna, men än så länge räcker inte köttet till. Vi söker därför fler uppfödare, för målet är att också få ut köttet i butiker. Den kommun som kommer att vara först med att servera kött från naturbeteskor är Söderköping där både skolor och äldreboenden ska ha naturbeteskött på menyerna, säger projektledaren Anna Jamieson som själv i dag har fyra kor på naturbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.