Vågar du låta dina barn cykla i trafiken? Se här vad några personer svarade. Foto: TT/FREDRIK SANDBERG

Barn och unga cyklar allt mindre

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga cyklar allt mindre. Nu har VTI på regeringens uppdrag sammanställt resultaten av sin undersökning och ger också förslag på åtgärder för att vända trenden.

Strax före år 2000 var det 22 procent av barnen i åldern 7 till 14 år som cyklade. Men snabbt sjönk det till bara 15 procent. Istället för cykeln blir de körda med bil, vilket enligt VTI får negativa effekter på barns hälsa och möjligheter att röra sig självständigt. De cyklande 15 – 24 åringarna har också blivit färre, men de 7 procent som slutat har ersatt cykeln med att åka buss eller gå till fots.

– Föräldrar är mer oroliga för att släppa ut sina barn själva än man varit tidigare och det är paradoxalt eftersom det blir allt säkrare i trafiken, säger Malin Henriksson, forskare VTI.

Fler orsaker till minskningen är till exempel längre avstånd till skola och fritidsaktiviteter, fler bilar i hushållen och att föräldrarna inte har tid att cykla med barnen. Det framgår av en rapport som VTI överlämnat till regeringen.

-  Vi föreslår att det tas fram en nationell strategi. Vi vill se ett skifte i synsätt från cykling som en fråga om trafiksäkerhet till en fråga som även inkluderar barns och ungas hälsa, självständiga resande och delaktighet, säger Malin Henriksson, forskare VTI.

– Föräldrar är mer oroliga för att släppa ut sina barn själva än man varit tidigare, säger Malin Henriksson, forskare VTI. Foto: SVT

Krävs stora insatser

I höst har Linköping förbättrat cykelsamarbetet inom kommunen och har tre olika cykelkampanjer i skolorna. Kommunen har också haft en fokusgrupp för att lokalt ta reda på varför barn och unga cyklar mindre.

– Vi har inte nått våra mål med att minska andelen som blir skjutsade. Men på enstaka skolor där vi har ett bra samarbete med rektor och föräldrar kan vi se att fler går eller cyklar, men det krävs ganska stora insatser och ett idogt arbete för att nå dit, säger Sandra Viktor, kommunikatör för Hållbart resande, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.