Nationella kompetensteamet vill att fler agerar för att förhindra att barn och ungdomar gifts bort. Foto: SVT

Barn och unga riskerar att giftas bort under sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovet och utlandsresor kan innebära en risk för att barn och ungdomar blir bortgifta. Länsstyrelsen i Östergötlands nationella kompetensteam arbetar, på uppdrag av regeringen, för att alla ska återvända till skolbänkarna i höst.

Under våren startade det Nationella kompetensteamet kampanjen ”Saknad”, som en del i arbetet mot hedersvåld och förtryck.

– Vi vill uppmärksamma alla på att barn och unga kan fara illa under skolloven. De kan föras utomlands och bli bortgifta eller riskera att bli utsatta för könsstympning. Vi uppmanar alla som ser, hör eller misstänker något att agera. Det är alltid bättre att säga till en gång för mycket än en gång för lite, säger Sara Mühling, sakkunnig rådgivare, Nationella kompetensteamet. 

Kan känna oro

Kompetensteamet jobbar bland annat med att informera om hur man kan hjälpa till både som vän och som kollega, men riktar sig även till skolan och socialtjänsten.

– Vi får ofta frågan, främst från skolpersonal, om hur man ska agera. Många kan känna en oro för att man kanske gör fel när man anmäler, men då är det viktigt att veta att de som tar de viktigaste besluten för barnets framtid är socialtjänsten. Har man varit orolig och då gjort en anmälan så har man gjort helt rätt, säger Sara Mühling.

Hör Sara Mühling berätta mer om hur man kan göra för att hjälpa till om man tror att någon är i fara för att bli bortgift i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hedersförtryck

Mer i ämnet