Adrian Hadzic och Tilda Tilljander reflekterar om ensamhet Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Sjuåringar om ensamhet: ”Som en klump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Öst pratade med två sjuåringar om ensamhet. Vad betyder det när är man ensam och hur känner man då?

Hör dem reflektera i videoklippet här ovanför.

Vi pratar med sjuåriga Adrian Hadzic och Tilda Tilljander som berättar och reflekterar kring ensamhet. De har båda erfarenhet av ämnet och berättar att de brukar leka med barn som verkar ensamma.

– Det är viktigt. Alla ska ha vänner, säger Adrian Hadzic.

Adrian Hadzic Foto: Christian S Zetterdahl/SVT
Tilda Tilljander Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

”Tunga saker som en del barn bär med sig varje dag”

Barn på fritids kan lida av ensamhet, det visar en ny studie vid Linköpings universitet. Forskarna Helene Elvstrand och Lina Lago har studerat tre fritidsverksamheter i Östergötland och intervjuat barn. På samtliga fritidshem upptäcktes ensamma barn.

– En liten pojke som var sex år berättade tillexempel att han inte ville vakna på morgonen, för att han inte visste vem han skulle leka med. Så det är ganska tunga saker som en del barn bär med sig varje dag, säger Helene Elvstrand, universitetslektor vid instutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet.

Läs mer om studien här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.