Foto: ur spelet GTA V

Barn rånar och torterar i dataspel

Publicerad

En mamma i Eskilstuna går till attack mot att många föräldrar låter sina små barn spela våldsamma dataspel.

Har föräldrar helt förlorat förståndet?

Det är rubriken på inlägget som spridits som en löpeld på Facebook. Över 19 000 gånger har inlägget delats där Erica Lindblom från Eskilstuna vänder sig mot att små barn ofta tillåts spela våldsspel som Grand Theft Auto (GTA) med 18-års åldersgräns.

– Det kom som en chock för mig att få kännedom att mina barn spelat spelet, och då antog jag att fler som jag inte vet att barnen sitter och spelar, säger Erica Lindblom som skrev inlägget.

I spelet utför barnen uppdrag som bland annat kan innehålla tortyr och misshandel och mord.

Tar tag i problemet

På Folkparksskolan i Norrköping är personalen oroade. Där går elever från årskurs 1-6.

– Vi ser en tendens att lekarna blir hårdare och att man nämner spelet i leken, säger säger Gun-Britt Holmgren rektor på Folkparksskolan Norrköping.

Genom diskussioner mellan elever och lärare försöker man komma tillrätta med problemet. Och man har också via skolans bloggsida uppmanat föräldrarna att sitt ansvar.

– Vi hör ju också att en del föräldrar spelar det här spelet och att barn sitter bredvid och tittar. Fullkomligt oacceptabelt tycker jag, säger Gun-Britt Holmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer