Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Wester, barnläkare Universitetsjukhuset Linköping Foto: Lovisa Gelin/SVT

Barnläkaren: ”Vi har fullt med RS här på barnavdelningen”

Uppdaterad
Publicerad

Liksom förra året är det många som drabbas av RS-virus och likaså i Östergötland där antalet fall ökat kraftigt de senaste två veckorna.

– Sista två veckorna har vi sett ett större inflöde av barn med RS och just nu har vi ganska många barn inlagda, säger Karin Wester, barnläkare vid akutvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.

I landet som helhet syns en tydlig uppgång av RS- fallen. Under vecka 47 analyserades sammanlagt 8 695 prover för RSV, vilket är en ökning med 15 procent från vecka 46. Allra sjukast blir de minsta barnen men i Östergötland är också lite äldre barn inlagda på grund av viruset.

”Större andelen av de inlagda barnen på US har RS”

– Det är framförallt de minsta barnen som blir svårast sjuka i RS. Det har att göra med deras förmåga att hosta, att de har svag andningsfunktion, att de är sköra på de sättet och de klarar inte av slem på samma sätt som äldre barn och vuxna gör, säger Karin Wester.

Hur allvarligt är det här?

– Det blir långa vårdtider och barn behöver inte helt sällan hjälp med både syrgas och inhalationer. Så det är allvarligt på det sättet, säger Karin Wester.

Hör Karin Wester berätta mer om situationen och hennes råd till föräldrar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer