I Bästeträskområdet finns naturvärden som är unika och skyddsvärda. Foto: Henrik Johansson, Länsstyrelsen i Gotlands län.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Bästeträsk kan bli Sveriges nästa nationalpark

Publicerad

I Bästeträsk på norra Gotland finns idag stora naturvärden med en rik biologisk mångfald och flertalet rödlistade arter.
Nu inleds arbetet med att göra området till en ny nationalpark.

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland har under de senaste åren arbetat med en förstudie om förutsättningarna för att bilda en nationalpark i Bästeträsk.

– Det har varit ett väldigt stort arbete att tillsammans med boende och andra intressenter resonera kring området och de olika farhågor de har, säger Peter Molin, länsråd på Gotland.

Foto: Foto: Cecilia Nygren, Länsstyrelsen i Gotlands län.

Flera år att färdigställa en nationalpark

Att bilda nationalparker är ett sätt att bevara vårt natur- och kulturarv för framtiden och idag finns 30 nationalparker i Sverige.

– Nationalparkerna är ju de finaste områdena och som representerar olika delar av Sverige. Att man nu väljer att gå vidare med Bästeträsk innebär ju att man tycker det är ett unikt område helt enkelt, säger Peter Molin.

Arbetet med att bilda en ny nationalpark drar igång ordentligt efter sommaren och det kommer ta flera år innan allt är klart. Först måste gränserna för nationalparken dras. Sedan ska mark köpas in och området göras mer tillgängligt för besökare i form av anläggningar och vandringsleder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet