Bredbandsutläggning Foto: TT

Bättre liv på landsbygden med fibernät

Uppdaterad
Publicerad

Fler på landsbygden jobbar hemifrån.

En majoritet av boende och företagare på landsbyggden utanför Linköping är positiva till den nya möjligheten till bredbandsuppkoppling som nu finns. Det visar en studie som Linköpings universitet och Linköpings kommun gjort.

Utbyggnaden av fibernätet på landsbygden i Linköpings kommun har pågått sedan 2010 och idag har mer än var fjärde hushåll och företag en uppkoppling.

Flera jobbar hemifrån

396 personer svarade på den enkät som skickades ut till totalt 936 personer. En majoritet av de svarande ansåg att vardagslivet förbättrats i och med möjligheten till bredbandsuppkoppling. Det handlar bland annat om nya möjligheter att jobba hemifrån, vilket också ökat.

Framtidstron ökar

En annan glädjande aspekt är att vi kan se att framtidstron på landsbygden förbättrats, säger Fredrik Eriksson, IT-strateg på Linköpings kommun. Många säger också att det blivit lättare att driva eget företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.