Elizabeth Nedstrand, verksamhetchef på kvinnokliniken i Linköping, säger att besöksförbudet på BB hävs på måndag. Foto: Erika Landt/SVT

BB i Linköping öppnar upp för partner och anhöriga

Publicerad

Besöksförbudet på BB-avdelningen i Linköping hävs på måndag. Beslutet togs enligt Elizabeth Nedstrand, verksamhetschef på kvinnokliniken, i samband med att avdelning flyttade till nya och större lokaler.

Det var 6 november som Universitetssjukhuset i Linköping införde besöksförbud för partner och anhöriga på BB och BB-mottagningen. Anledningen var att lokalerna var för små för att de skulle kunna ta emot besök på ett säkert sätt. Men nu har BB flyttat till nya lokaler, där enligt Elizabeth Nedstrand, verksamhetchef på kvinnokliniken i Linköping, det finns utrymme för partner eller anhöriga. Därför planerar man nu att öppna upp på BB-avdelningen från och med måndagmorgon, 23 november.

– Det är mycket bättre och praktiskt nu både för den som fött barn och för partner att följa med, säger Elizabeth Nedstrand.

På BB-mottagningen gäller däremot samma som tidigare, att mamman kommer själv med barnet.

”Väldigt skört”

De nya lokalerna gör nu att föräldrar och anhöriga inte behöver röra sig utanför sina rum. Enligt Nedstrand var det flödet av nyblivna föräldrar och anhöriga som kunde bidra till smitta hos personalen.

– Vi vill inte ha någon klustersmitta, för att försvinner vår personal så har vi inga spelare som sitter på bänken och väntar på att få hoppa in. Det är väldigt skört, säger Elizabeth Nedstrand.

Hör blivande föräldrars reaktion på det nya beskedet i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Khelan Butén och Johan Lindberg berättar vad de tycker om att besöksförbudet på BB hävs. Foto: Erika Landt/SVT

Förlossning, BB-avdelning och BB-mottagning

Visa

Förlossningsavdelningen blir man som gravid inskriven på om en barnmorska bedömer att förlossningen kommit igång.

När barnet sedan är fött och man behöver stanna på sjukhuset får man komma till en BB-avdelning, där man får hjälp och stöd under den första tiden efter förlossningen.

Efter man fått åka hem med sin nyfödda bebis får man även oftast en återbesökstid och då går man till BB-mottagningen. På mottagningen kontrolleras bland annat barn och förälders mående. När allt ser okej ut får man fortsättningsvis gå till barnavårdscentralen, BVC, för kontroller.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet