Monica Hjerp och Kurt Werkelin vid Postnord i Visby märker av den ökade e-handeln. Foto: Patrik Widegren /SVT

Kraftig ökning av paketleveranser i spåren av coronasmittan

Uppdaterad
Publicerad

Onlinehandeln har ökat de senaste åren, och sedan coronapandemin slog till har den ökat ännu mer. Detta märks bland annat hos Postnord i Visby som hanterar alla paket med varor.

– Här har vi en del av dagens paketskörd till våra ombud i Visby, säger produktionsledare Monica Hjerp och visar en samling burar, fulla med paket i olika former.

– Det här har ju ökat på ganska ordentligt sedan pandemin slog till. Jag skulle nog bedöma att det blivit en ökning med ungefär 300 procent, fortsätter hon.

Kurt Werkelin, produktionschef, säger att man nog kommer att behöva mer personal snart.

– Det här påverkar ju så vi känner att vi har kommit till en punkt där vi behöver mer resurser.

Nya rekord

Enligt Postnord så var e-handelns tillväxt under årets tredje kvartal (1 juli – 30 september) 39 procent högre än samma period förra året. Nu väntar julhandeln på nätet, som på grund av rådande rekommendationer om att hålla avstånd och bara umgås med den närmsta kretsen, väntas slå nya rekord.

– Det kan vi med stor säkerhet säga. Förflyttningen till nätet, från den fysiska julklappshandeln, är enorm. Det är samma effekt som vi generellt har sett i detaljhandeln under 2020, på grund av pandemin, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord i ett pressmeddelande.

Undvika att träffa folk

Monica Hjerp i Visby har också märkt av en annan trend: Att allt fler väljer att få sina paket hemkörda.

– Jag tror att det är för att undvika att träffa folk, säger hon.

Kurt Werkelin vill också att folk tänker på smittorisken när man hämtar sina paket.

– Vi vill gärna skicka med att när kunderna ska hämta sina paket vid postombuden, att de försöker att välja tider då det är färre folk i butikerna, för att undvika trängsel.

Hur ser det ut där du hämtar dina paket?

Åsa • Hämtade paket på ICA Eneby centrum i förra veckan, fullt med folk och omöjligt att hålla avstånd i det lilla rummet. Jag hade det dock på känn och hade tagit på mig både munskydd och handskar.
Försöker undvika paketutlämningen i Eneby centrum eftersom det är så svårt att hålla avstånd men ibland finns det inget annat alternativ tyvärr.

Markus • På Ica Mjölby är det bra ordnat. Posten ligger utanför butiken och kön går in i ett trapphus med gott om utrymme. Inget att klaga på där.

Anders jakobsson • Hämtar hos Ica Smedby vardagar mellan 08.00 - 09.00. Behöver inte gå ur bilen!😀👏

Michael Stendahl • Väljer alltid Instabox om det finns som alternativ. Inget köande.

Annika Thornell • Vi har två utlämningsställen i Åby och hittills har det varit enkelt att hämta ut paket. Men julen närmar sig så vara ute i tid är nog bra.

Helén • Jag hämtade ett paket på Ica Tannefors i veckan. Där va det i princip kaos. Jag beställde en till leverans igår men då valde jag hemkörning.

Tomt • Där jag hämtar är det lugnt. Hämtade 2 paket i veckan, var själv första gången. 1 person framför mej andra gången. Självklart höll jag avstånd. Jag hämtar paket i bensinstationen.

Max • Måste gå igenom hela butiken i smala gångar för att hämta ut paket vid utgången. Det är som ett litet bås där man står bland alla dryckeskylskåp och vid kassorna, där alla barn och ungdomar går och hämtar dryck medans man väntar. Ingen håller avstånd förutom de i kön till utlämningsbåset.

Emilia • Dåligt tyvärr. Folk håller inte avstånd o det är trångt. Tycker inte folk borde beställa till ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet