• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

”Brottsoffren finns över hela landet, men samtliga anmälningar har samordnats och utretts av Norrköpingspolisen”, säger Kammaråklagare Thomas Ramstedt. Foto: TT/ArkivbilderVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omfattande bedrägerihärva: 500 bedragna på 5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

15.000 sidor skriftlig bevisning och 6.000 ljudinspelningar lämnades in till Norrköpings tingsrätt idag. Tolv personer ska åtalas för att ha lurat 500 företagare över hela landet på flera miljoner kronor.

Det är ett omfattande åtal som väcks vid Norrköpings tingsrätt idag. Utredning som är på 15.000 sidor omfattar närmare 10.000 brottsmisstankar. Förutom den skriftliga bevisningen så finns också ljudinspelningar av cirka 6.000 telefonsamtal mellan de misstänkta bedragarna och företagen som ska ha blivit utsatta.

– Brottsoffren finns över hela landet, men samtliga anmälningar har samordnats och utretts av Norrköpingspolisen. Ärendet har inneburit en stor satsning från Norrköpingspolisens sida, säger Kammaråklagare Thomas Ramstedt.

Falska fakturor på flera tusen

Enligt åtalet ska bedrägerierna ha skett från januari 2013 till januari 2014. Tolv personer ska under den perioden ha ringt runt till utvalda småföretagare, myndigheter och organisationer och påstått att de haft ett annonsavtal som löper ut.

– Företaget har fått frågan om man vill fortsätta eller avsluta avtalet. Har man valt att avsluta, har bedragarna skickat en slutfaktura på cirka 5.000 – 10.000 kronor. Något avtal har dock aldrig funnits och den annonsplats på Internet som avtalet skulle avse har inte fungerat, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt.

”Har kommit över 5 miljoner”

Enligt Thomas Ramstedt har totalt 500 företag, organisationer och myndigheter utsatts och i många fall mer än en gång. Det sammanlagda beloppet som bedragarna ska ha kommit över är drygt 5 miljoner kronor.

De tolv personerna kommer från Norrköping, Stockholmsområdet, Enköping och Katrineholm. De misstänks ligga bakom bedrägerierna åtalas idag för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri för att de gemensamt och i samförstånd förmått, eller försökt förmå, främst småföretagare men även myndigheter och organisationer att betala för tjänster som saknat värde.

Rättegången kommer att pågå under större delen av våren 2017 vid Norrköpings tingsrätt.

Man, född -72, från Enköping

Man, född -75, från Solna

Man, född -73, från Vällingby

Man, född -53, från Norrköping

Kvinna, född -70, från Katrineholm

Kvinna, född -75, från Vendelsö

Kvinna, född -85, från Enköping

Kvinna, född -88, från Stockholm

Man, född -84, från Enköping

Man, född -88, från Vällingby

Man, född -89, från Stockholm

Kvinna, född -85, från Norrtälje

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer