Hör vad Bengt-Åke Bengtsson, fd ägare av Boxholms Ost, tycker om det som händer med mejeriet Foto: SVT

Bengt-Åke sålde Boxholms Ost till Arla: ”Nedläggningen kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

När Bengt-Åke Bengtsson sålde Boxholms mejeri till Arla 2011 hade företaget en svensk VD som lovade att satsa på Boxholmsost. Men tiderna har förändrats och Arlas ledning sitter numera i Danmark.

Trots att mejeriet gått med vinst så valde Arla att lägga ner produktionen i Boxholm och flytta den till Östersund. Därför kom beskedet om att Arla skulle lägga ner mejeriet i Boxholm som en överraskning.

– Jag visste ingenting. Det kom som en chock, säger Bengt-Åke Bengtsson.

Nedläggningen av Boxholms ost

Den 12 december är sista produktionsdagen på orten.

– Det är mycket kunskap som försvinner. Dom som jobbar där är lojala och kunniga och nu rinner det ut i sanden. Det tycker jag är synd.

”Det var inte jag”

Under våren och sommaren klev en anonym hemlig köpare in och ville ta över mejeriet. Många har trott att det var Bengt-Åke Bengtsson som ville köpa tillbaka mejeriet något han nu dementerar.

– Jag har mött många som har trott det, men det var inte jag, säger Bengt-Åke Bengtsson med ett leende.

Industriman med många järn i elden

Bengt-Åke Bengtsson är en industriman som trots sina 82 år har många järn i elden. Han har bland annat under många år varit ägare och ledare i Boxholms AB. Han äger fortfarande flera företag.

Han bor kvar i Boxholm där han nu får se produktionen av osten försvinna till Östersund.

– Jag är mycket ute och reser och många känner till landmärket Boxholms ost. Det är tragiskt att det nu försvinner. Jag tycker inte om när något som ska vara närproducerat i ett visst område flyttar till annan ort. Om Boxholmsost ska göras i Östersund är det inte närproducerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet