Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur det nya centrumet kommer se ut och hör om kommunens lösningar för att öka tryggheten i området genom ombyggnationen. Foto: Liljewall arkitekter, Martin Klevelid/SVT

Berga centrum i Linköping byggs om för att bli tryggare: ”Stora förändringar”

Publicerad

Berga centrum i Linköping ska byggas om. Ombyggnationen kommer att vara omfattande och Linköpings kommun hoppas att den ska leda till ett lyft för centrumet som idag kan upplevas som otryggt.

– Det kommer bli stora förändringar, säger Filippa Blomberg, planarkitekt på Linköpings kommun.

Sex nya byggnader ska uppföras med 300 nya bostäder och flera nya lokaler för till exempel restauranger. Centrumbyggnaden med mataffär och andra verksamheter ska även byggas om och områdets vårdcentral ska flytta till nybyggda lokaler.

Enligt kommunens tidsplan kan ombyggnationen börja år 2026 och vara färdig tidigast år 2033. Fram till den 12 juli pågår även ett samråd över detaljplanen där allmänheten kan lämna in synpunkter.

Flera lösningar för att öka tryggheten

Idag finns platser som upplevs otrygga i centrumet och ett stort fokus för ombyggnationen är därför hur området ska bli tryggare under dygnets alla timmar.

– Vi har börjat med att identifiera vilka platser idag som upplevs som mindre trygga, de platserna har vi sedan jobbat för att hitta lösningar på, säger Filippa Blomberg.

Se i klippet hur nya Berga centrum kommer att se ut och hör om kommunens lösningar för att öka tryggheten i området genom ombyggnationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.