Foto: Patrik Widegren/SVT

Bergman för första gången på Romateatern

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det premiär för årets uppsättning i Romateatern. Utomhusscenen är känd för sina Shakespearepjäser, men i år bjuder man på den högaktuelle Ingmar Bergman.

Filmen ”Sommarnattens leende” prisades på filmfestivalen i Cannes 1956 och fick stor betydelse för Bergmans fortsatta arbete.

Nu, 100 år efter att regissören föddes, har sekelskifteskomedin för första gången gjorts om till teater.

Gotland

– Det är en väldigt suggestiv film med spännande närbilder och sådant. Det har varit en utmaning att då försöka få den att passa här till en av Sveriges största teaterscener, säger Nina Pontén. 

Nina Pontén. Foto: Patrik Widegren/SVT

”Den passar jättebra här i Roma”

Hon har dramatiserat Ingmar Bergmans manus och gotländske Hugo Hansén regisserar uppsättningen som i år görs i samarbete med Dramaten.

– Jag tycker att filmen skulle ha gjorts som teater redan från början. Den passar jättebra här i Roma vid den fantastiska klosterruinen. Det blir precis den förhöjning och den publikkontakt som jag tror att manuset har längtat efter hela tiden, säger Hugo Hansén.

Hugo Hansén. Foto: Patrik Widegren/SVT

”Enorm passion och humor”

I rollerna syns bland andra Peter Eggers, Lia Boysen och Rachel Molin.

– Det är enorm passion och humor och att få in det tillsammans. Det vet jag nästan ingen som kan skriva om på det sättet, säger Lia Boysen om Ingmar Bergmans berättelse. Sedan är det också så starka kvinnor, vilket gör den så modern, fortsätter hon.

– Det är en ynnest att få vara med om det här. Dessa människor som längtar efter kärlek och hoppas och försöker...Det känns underbart att få vara med om, säger Rachel Molin. 

”Sommarnattens leende” har premiär den 27 juni och spelas till den 18 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet