Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är oerhört tacksamma. Det här betyder mycket för vårt arbete att kunna fortsätta sprida kunskap om svenskättlingarna i Gammalsvenskby, säger Sofia Hoas, ordförande i föreningen Svenskbyborna på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Föreningen Svenskbyborna tilldelas Bernadottepriset

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Svenskbyborna tilldelas Bernadottepriset för sina insatser om att utforska och sprida kunskap om svenskättlingarna i Gammalsvenskby i Ukraina.

I motiveringen lyfts också deras arbete med att hjälpa kvarvarande svenskbybor under det pågående kriget.  

–  Vi är oerhört tacksamma för detta erkännande. Vi har märkt av ett stort intresse från allmänheten som vill veta mer om varför det finns svenskar där, och vi är nu ute och föreläser på många skolor, hembygdsföreningar och kungliga akademier, säger Sofia Hoas, ordförande i föreningen.       

Gammalsvenskby

Ceremoni på slottet

Priset är en del av Bernadotteprogrammet –  som tilldelas en konstnär, forskare, institution eller organisation, för att ha bidragit till folkbildning eller samhällsutveckling. under en längre tid.

Summan på 200 000 kronor kommer delas ut av kungen under en ceremoni på slottet i april.

– Det här betyder mycket för oss. Vi är många som arbetar för att sprida kunskapen om svenskbyborna i form av publiceringar och snart ska vi även ge ut en bok. Dessutom har vi museet på Gotland och ett museum på gång i Gammalsvenskby, som har blivit försenat på grund av kriget, säger Sofia Hoas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gammalsvenskby

Mer i ämnet