Foto: Tina Enström/SVT

Bernth målar om sitt gula hus

Uppdaterad
Publicerad

Mjölby kommun hotar konstnären Bernth Uhno i det gula huset i Skänninge med böter på 22.500 kronor i månaden om han inte målar om sitt hus. Nu har Bernth gått med på att måla om, skriver Corren.se.

Bernth Uhno överklagade kommunens beslut om vitesföreläggande till länsstyrelsen, men har nu gått med på att måla sina väggar i en enhetlig ljusare gul nyans, enligt tidningen.

– Jag har haft kontakt med fastighetsägaren. Vi har fått en färgburk till oss och jag har provmålat på en planka och fått klartecken från politikerna, säger Niclas Roos, bygglovshandläggare på Mjölby kommun, till Corren.se.

SVT söker de som står skrivna på det gula husets adress för att få uppgifterna bekräftade.

Målad i nyanser

Bernth Uhnos villa är målad i flera nyanser. En gul färg i botten som han har blandat upp med vitt i nederkanten av husväggen och rött i överkanten.

Men nyansen provocerade. Byggnadsantikvarien skrev att den är ”främmande för Skänninge” och politikerna ville att Bernth Uhno skulle måla om huset igen.

– Nej, det här är lite på gränsen att man sticker ut lite för mycket, sa Anders Steen (C), ordförande i byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby.

Varför då?

– Den färgsättningen är inte svensk.

Ledde till proteststorm

SVT Nyheter Östs nyhet om bildkonstnären Bernth Uhnos gula hus i Skänninge ledde till en proteststorm.

I sociala medier undrar folk om det är ett tidigt första april-skämt, ordföranden i nämnden kallas för ”färgnazist” och många undrar: ”Kan inte politikerna hitta något vettigare att klaga på?”

– Jag har fått ett sånt stöd, det är makalöst. Jag har aldrig fått så mycket mejl och facebookmeddelanden. Telefonen ringer hela tiden, sa Bernth Uhno.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det gula huset

Mer i ämnet