Foto: Tina Enström/SVT

Bernth måste måla om sitt hus

Uppdaterad
Publicerad

”Den färgsättningen är inte svensk.” Så säger en kommunpolitiker i Mjölby om en villa i Skänninge. I dag beslutade politikerna att husägaren Bernth Uhno måste måla om huset i en mer passande kulör.

När bildkonstnären Bernth Uhno köpte villan i Skänninge hade huset stått obebott sedan 1981. Den gula färgen var solblekt i olika nyanser och flagorna hängde som cornflakes på väggarna.

Nu är huset ommålat och en grupp kommunpolitiker står utanför och pekar på de ommålade husväggarna.

Det gula huset

Nyansen har provocerat. Byggnadsantikvarien skrev att den är ”främmande för Skänninge”. Och nu ska politikerna i byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby avgöra om Bernth Uhno måste måla om huset igen.

– Nej, det här är lite på gränsen att man sticker ut lite för mycket, säger Anders Steen (C), som är ordförande i byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby.

Varför då?

– Den färgsättningen är inte svensk.

Hur då? Förklara hur du menar.

– Ja, i Sverige håller vi oss till en färg i stort sett, säger Anders Steen.

Målat i nyanser

Bernth Uhno har målat villan i flera nyanser. En gul färg i botten som han har blandat upp med vitt i nederkanten av husväggen och rött i överkanten.

– Om man tittar i naturen så är det ju ingenting som är monokromt, enfärgat. Tittar man till exempel på himlen så är den ljusare nedåt och blir mörkare blå uppåt. Jag tycker nästan att det är självklart att det borde finnas på hus också. Vi tycker att det här är vackert, säger Bernth Uhno.

Men tjänstemän och politiker i Mjölby kommun håller inte med om det. De hänvisar till plan- och bygglagen där det står: ”En byggnad ska ha en god färgverkan.”

Exakt vad det betyder är det upp till politikerna i kommunens byggnadsnämnd att avgöra. Husägaren kan sedan överklaga ärendet.

Enligt Lars Brask, jurist på Boverket, har Regeringsrätten varit ganska generös i tidigare fall. En husägare som byggde ett hus som såg ut som en igloo fick exempelvis rätt. Och även ett hus som var rosa bland 260 gröna hus tilläts behålla sin färg.

– Tendensen är att man har accepterat mer och mer, säger juristen Lars Brask.

Ingen ”svensk” färg

Men tjänstemän och politiker i Mjölby tycker att gränsen är nådd i det här fallet. I dag beslutade en enig byggnadsnämnd att Bernth Uhno måste måla om huset i en kulör som byggnadskontoret kan godkänna.

En husvägg som går i olika nyanser av gult är ”inte svensk”, enligt ordföranden Anders Steen (C).

Hur är den svenska gula färgen då, om du skulle beskriva den?

– Ja, det är ju samma kulör över hela gula ytan, säger Anders Steen.

Bernth Uhno jämför med Österrike där man hyllar arkitekter som skapar annorlunda hus. Det har blivit en turistattraktion.

Bernth Uhno säger att han kommer att överklaga beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det gula huset

Mer i ämnet