Se i klippet när Hanna Berzelius kör enduro i den mörka skogen. Foto: SVT/ Mikko Lindskog

Endurostjärnan Berzelius till Novemberkåsan

Uppdaterad
Publicerad

Nu i helgen körs endurotävlingen Novemberkåsan. En av de tävlande är SM-vinnaren i enduro, Hanna Berzelius från Ljungsbro utanför Linköping.

– Det är en väldigt speciell tävling. Det är väldigt, väldigt långt och att man kör på natten också, så det ska bli roligt, säger Berzelius med ett skratt till SVT Nyheter Öst.

Hanna Berzelius är drottningen av svensk enduro. I år tog hon sitt fjärde SM-guld genom att vinna samtliga av årets nio deltävlingar. I oktober körde hon för första gången det tre timmar långa Gotland Grand National – och vann.

Ödmjuk SM-vinnare

Trots detta är det en synnerligen ödmjuk enduroförare som tar sig an Novemberkåsan nu i helgen.

– Mitt stora mål är att komma till målet helt enkelt och då måste man hålla cykeln hel, man måste vara väldigt uthållig och smart i sin körning, säger Berzelius till SVT.

Kör hellre säkert än våghalsigt

Så vad är det som gör att Hanna Berzelius är så framgångsrik i enduroskogen? Själv säger hon att hennes körstil är lugn och sansad, men ändå med en hög rullhastighet. Hon kör hellre lite på den säkra sidan än att satsa vilt. Risken finns dock att man blir lite för säker och inte kör tillräckligt snabbt.

– Ja, det är ju nackdelen med att vara en liten fegis, som jag kallar det själv att jag är. Men jag tycker ändå att det är bättre att var lite för försiktig än att vara våghalsig.

Novemberkåsan har körts sedan 1915, med avbrott för några ur under världskrigen och 1967, vid övergången till högertrafik. Årets upplaga arrangeras av SMK Eksjö och Vimmerby MS och körs i Småland i närheten av Astrid Lindgrens värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.