Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anbudet gäller för färjetrafiken från februari 2027 till 2035. Mer om det vinnande anbudet i videon. Foto: Olof Segerberg/Destination Gotland och Fredrik Sandberg/TT

Destination Gotland fortsätter köra färjetrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det blir det danska rederiet Alvina shipping AB som tar över färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet från den 1 februari 2027, meddelar Trafikverket på en pressträff på måndagen.

Rederiet är en underleverantör till Destination Gotland som även framöver kommer bedriva trafiken.

Varför ett danskt bolag lämnade det vinnande anbudet hör du i videon.

”Liten skillnad som märks”

Samma fartyg som idag ska användas med ett tillskott av ett nytt fartyg 2028, enligt ett pressmeddelande från Trafikverket. Den nya färjan kan även köras på vätgas.

– Det kommer vara väldigt liten skillnad som märks utåt för både passarerare och anställda, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, till SVT Nyheter Öst.

Takpris för gotlänningar

Alvina ska köra trafiken 2027 till 2035 med option på två år till. Det ska även framöver vara ett takpris för gotlänningar och bränslepriser ska inte påverka biljettpriset lika mycket framöver.

Under avtalsperioden ska också CO2-utsläppen minskas med 30 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.