Foto: SVT

Beskedet: Skolstängningarna i Linköping inte olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten avslår överklagandena av barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommuns beslut att bland annat avveckla fyra skolor och elva förskolor.

– Det är klagandena som har bevisbördan för att visa att beslutet är olagligt. Vi har kommit fram till att det inte finns grund för att upphäva beslutet, säger Kristina H Samuelsson, rådman i ett pressmeddelande.

Det var femtioen kommunmedlemmar som överklagade barn- och ungdomsnämndens beslut i mars tidigare i år. Medlemmarna begärde att beslutet skulle upphävas och det huvudsakliga argumentet var att man ansåg att beslutet borde tagits av kommunfullmäktige och att nämnden inte tagit hänsyn till barnets bästa enligt skollagen och barnkonventionen.

Förvaltningsrätten anser inte att det i överklagandena framkommit något som visar att barn- och ungdomsnämnden skulle ha översktidit sina befogenheter.

Så här lät det när beslutet presenterades:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolor i Linköping läggs ner – över 1500 barn berörs Foto: Carl Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.