Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säkerhetsläget har stärkt vår övertygelse om hur viktigt ett robust system är på ön”. I klippet berättar Daniel Gustafsson på Svenska kraftnät om bakgrunderna till beslutet. Foto: Johan Alp/Svenska kraftnät och SVT

Beslutet: Nya kraftledningar till Gotland – ”Ska anslutas till stamnätet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnät ska dra två nya kraftledningskablar till Gotland, till en kostnad av 5,8 miljarder kronor. Ön ska på detta sätt anslutas till det svenska stamnätet från år 2031.

Bakgrunden är bland annat det ökade elbehovet för industrin och för att kunna ansluta mer vindkraft.

– Vi vill kunna ta emot produktionen från den landbaserade vindkraften på Gotland, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.

Även Gotlands viktiga roll i försvaret av landet, till följd av det spända säkerhetsläget, har påverkat beslutet.

– Säkerhetsläget är kanske inte den primära anledningen, men den har påverkat. Det har stärkt vår övertygelse om hur viktigt det här beslutet är, säger Daniel Gustafsson.

Gotländska elbolaget nöjda

Det gotländska elbolaget Geab är glada över att beslutet har kommit.

– Det här skapar förutsättningar för oss att bygga ut det centrala elnätet på ön, säger vd Kalle Blomberg.

I klippet berättar Daniel Gustafsson på Svenska kraftnät om vad som ligger bakom beslutet att satsa på nya kraftledningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.