Beslut om säkerhetszon i Hageby gäller från den femte juni och två veckor framåt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Beslut om säkerhetszon i Norrköping överklagat

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att inrätta en säkerhetszon i Norrköping har överklagats till Förvaltningsrätten i Linköping. Det är en privatperson som överklagat, vilket P4 Östergötland, var först att berätta om.

Det är polisen som fattat beslutet om att inrätta en säkerhetszon i Hageby från och med onsdag och två veckor framåt. Då ska polisen vara mer närvarande i stadsdelen och göra fler förebyggande kontroller.

Personen som överklagat menar att beslutet strider mot diskrimineringsförbudet och förbudet mot kroppsligt ingrepp i regeringsformen. Hen menar vidare att åtgärden inte står i proportion till den olägenhet den skapar.

Våldsvåg i Uppsala

I april 2024 kom en lagändring som gjorde det möjligt att införa säkerhetszoner. Den som nu finns i Hageby är den första i landet.

Hör polisen berätta om beslutet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anledningen till beslutet är den pågående våldskonflikten, säger Jan Hofvenstam, polisområdeschef i Östergötland Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet