Foto: Synthesis Analytics AB

Beslut om storslagen skärgårdsstad skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut om jättesatsningen på en skärgårdsstad med 5500 nya bostäder vid Marvikens gamla kraftverk. Nämnden sköt istället upp ärendet en månad för att det ska kunna utredas bättre.

Socialdemokraten Claes Nöid (S) är förste vice ordförande i samhällsplaneringsnämnden i Norrköping:

”Jag anser att det kanske kan finnas vissa ekonomiska risker för kommunen med ett så stort projekt. Kanske kan man dela upp det i flera mindre projekt? Det är ju trots allt en mindre stad de vill bygga. Vi behöver såklart även kika på vilka kommunens kostnader skulle kunna bli”, skriver han till SVT Nyheter Öst.

”En del tror det är ett aprilskämt”

Reidar Svedahl (L) är ordförande i nämnden och menar att projektet är så stort och att både norrköpingsbor och politiker behöver veta mer.

– Vissa jag möter på stan gillar idén, andra tror det är ett apilskämt. Det är bättre att vi skjuter på beslutet så det inte går för fort och låter tjänstemännen kanske dela upp det i delar, så vi minimerar osäkerheten, säger Svedahl.

Oppositionen i Vänsterpartiet och Miljöpartiet är också nöjda med att frågan bordläggs:

”Det är bra att partierna hinner diskutera frågan mer. Vi har tidigare varit positiva till att skärgårdsstaden byggs”, skriver oppositionsrådet Nicklas Lundström (V).

”Miljöpartiet känner att det är en väldigt stor satsning på något vi vet väldigt lite om och vi har inte full pejl på jordbruksmark och strandskydd. Vi behöver noga se över hela ärendet. Tills dess ligger vi lågt”, skriver Mia Sköld (MP) oppositionsråd.

Vill ha detaljplan

Bakgrunden är att bolaget Synthesis Analytics AB ansökt hos kommunen om en detaljplaneläggning av området vid Bråvikens strand cirka fyra mil öster om Norrköping. Där vill man bygga en skärgårdsstad med ett världskulturmuseum för kärnkraft och kärnvapen, plus  5 500 bostäder både för permanent- och sommarboende, hotell, konferenscenter, restauranger, äldreboende m.m.

Här finns mer att se och läsa om planerna för det gamla kraftverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.