Vass blir sugrör – på anstalten i Kolmården

Publicerad

Att få bort engångsgrejer i plast ligger i tiden. Ett företag i Norrköping har börjat göra sugrör av vass från Bråviken. Och vid tillverkningen får man hjälp av interner på anstalterna i Kolmården och Skenäs.

Vid de fyra bandsågarna som man fått låna av företaget har man en kapacitet på ca 4000 sugrör per dag berättar Roger Yxnäs, som är produktionsledaren vid Kollmårdsanstalten. Där träffade vi även Kurt som suttit på anstalten i några månader. Han tror att han hunnit med bortåt 8000 vassrör på den tiden. Se när vi besökte tillverkningen i klippet ovan.

Tillsågad vass som sen ska kokas och vaxas Foto: SVT

Om anstalten och sugröret

Visa

Kolmården är Sveriges största klass tre anstalt med sina 150 intagna.  Den tillhör de anstalter med lägst säkerhetsklassning i landet. Förutom sugrören bygger internerna lastpallar, sysslar med bageri och växthus. Det man gör till exempel bullar, tomater och gurkor säljs till lokala handlare.

Norrköpingsföretaget, som anstalten fått uppdraget ifrån, utlovar med sugröret en kemikaliefri produkt som kan återanvändas genom att man kokar den eller kör den i diskmaskin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer