Foto: Carl Schnell

Besökscentrum vid Bergs slussar kommer allt närmare

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan detaljplanering för ett besökscentrum i Berg starta. Göta kanalbolag har visioner om en året-runt öppen anläggning och igår sa samhällsbyggnadsnämnden i Linköping ja.

Precis var byggnaden ska uppföras är inte klart än, men ett arkitektuppdrag med förslag på utséende har upphandlats, skriver kanalbolaget i ett pressmeddelande.

– Vi har under flera år arbetat med tillståndsfrågor, gestaltning och finansieringsmodeller och är därför väldigt glada att projektet nu tar ett större kliv mot visionen att förverkliga ett besökscenter i Berg, säger Roger Altsäter, VD på Göta kanalbolag, i pressmeddelandet.

Linköping

Kulturhistoriska värden

Detaljplan för området beräknas vara klar tidigast om två år. Stor hänsyn måste tas till natur- och kulturhistoriska värden. Innehållet i besökscentret beskrivs så här: ”På plats planeras besökarna att få uppleva den spektakulära berättelsen om Sveriges stora kulturhistoriska byggnadsverk. Paketerat i en innovativ och experimentell miljö.”

– På besökscentret får man uppleva Göta kanals historia, teknik och framtid, säger kanalbolagets marknads- och kommunikationschef, Magnus Hollwin till SVT Nyheter Öst.

Kanalbolaget anser att Berg ligger ungefär mitt på Göta kanal och därför är en logistiskt bra placering av ett besökscentrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet