Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Sjöstrand (M). Foto: Mimmi Moberg/SVT

Allvarligt ekonomiskt läge – Region Östergötland drar tillbaka satsningar

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland beskriver det ekonomiska läget som allvarligt. Detta gör nu att man måste dra tillbaka flera satsningar.

Enligt regionen måste utvecklingen vändas snabbt och för att nå dit dras nu flera satsningar in. Satsningar som subventionerad grundvaccination mot TBE för vuxna, etablering av BB-mottagning LiM och utökad mobil röntgen föreslås uppehöra den 1 juli senare i sommar. Totalt räknar regionen med att åtgärderna ska spara 20 miljoner kronor på helår och det är indragningen av subventionerad vaccinering som sparar mest – 15 miljoner kronor.

”Räcker helt enkelt inte”

– I det läge vi befinner oss behöver vi våga prioritera och ompröva tidigare beslut. Pengarna räcker helt enkelt inte till. Vi kommer därför att upphäva beslutet om subventionerad grundvaccination TBE för vuxna, vilket är nytt sedan årsskiftet. Vi menar att barnen är prioriterade och fortsatt ska innefattas av subventionen, men att vuxna får betala fullt pris, dvs 400 kronor per dos istället för 200 kronor per dos, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Dessutom planerar regionen en översyn av egenavgifterna för sjukresor. Förslaget kan innebära att kostnaden på dagens 80 kronor kan komma att höjas till 120 kronor från och med 1 januari nästa år.

SVT Nyheter Öst söker Fredrik Sjöstrand (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.