Hjärtoperation och Tomas Faresjö Foto: Tomas Oneborg/TT och Lena Liljeborg/SVT

Ökande skillnader i hjärthälsa mellan Norrköping och Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Trots att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskat de senaste tio åren så ökar skillnaderna mellan Östergötlands två största kommuner. Forskare menar att det inte kan förklaras av olikheter i hälso- och sjukvård.

För tio år sedan visade forskargruppen Twincities vid Linköpings universitet att det finns stor skillnad i folkhälsan mellan Linköping och Norrköping. Mest märks detta gällande hjärt- och kärlsjukdomar.

– Dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar var omkring 30 procent högre för kvinnor i Norrköping än i bland Linköpingskvinnorna, säger Tomas Faresjö, professor vid institutionen för medicin och hälsa.

Dödligheten minskar

Bättre sjukvård, läkemedel, sundare kost- och motionsvanor samt minskat rökande har lett till en lägre dödlighet hjärt-kärlsjukdomar. Även i de östgötska ”tvillingstäderna”. Skillnaderna städerna emellan har däremot ökat.

– Idag är dödligheten i hjärt-kärlsjukdom omkring 60 procent högre bland Norrköpingskvinnor jämfört med kvinnorna i Linköping.

Bland män har differensen ökat från 30 procent för tio år sedan till 38 idag. 

Sociala avvikelser

Forskarna menar att olikheterna hänger samman med skillnader i städernas sociala sammansättning och historia.

– Det gäller från den tidiga barndomen, exempelvis andelen småbarn som ammas eller rökning i småbarnsfamiljer. Men också skillnader i arbetslöshet, risk för arbetsskador, skillnader i tilliten till andra, valdeltagande och risk för våldsbrott. Att den ojämlika hälsan inte minskar över tiden mellan befolkningen i tvillingstäderna Linköping och Norrköping är bekymmersamt och negativt för hela vår region, säger Hans Nilsson, professor vid institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur, ISAK.

Utbyggd hjärtsjukvård

För att utjämna olikheterna har hjärtsjukvården vid Vrinnevisjukhuset byggts ut. Dock utförs ballongvidgning av kranskärl enbart dagtid på vardagar, så övrig tid blir patienterna hänvisade till US i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.