Hårt helgväder väntar – varning för orkanbyar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande lågtryck passerar österut över landet, vilket kommer medföra rejält blåsigt väder i helgen.

Ovädret Malik drar in från Norska havet och fördjupas på sin väg österut över landet. Börjar med regn på lördag och tilltagande sydvästvindar.

Från lördag kväll vridande mot nordväst och stormbyar. Vindstyrkan bedarrar något och tilltar åter igen under natten.

Blåsig söndag

Fortsatt blåsigt under söndagsförmiddagen och det är troligtvis då vinden kulminerar på Gotland. Längs öns västra kust kan det vara tal om orkanbyar.

Det kan också bli en del byar med snö eller snöblandat regn. Under eftermiddagen allmänt avtagande, men det kommer förbli rätt blåsigt på fastlandet och på Gotland är det först under natten till måndag ovädret verkligen bedarrar.

Väder som orsakar problem

Man bör vara försiktig i helgen. Tidigare i januari och föll ett träd på Södra promenaden i Norrköping och då blåste det mindre än vad det väntas göra nu. Man bör vara extra försiktig på vägarna. Man får räkna med inställda eller försenade tåg och bussar.

Och det finns risk för strömavbrott.

– Vi har gått upp i beredskapsläge med tanke på den annalkande stormen. Vi väntar oss en liknande situation som den som var för några veckor sedan, säger Björn Persson, regionchef Norrköping/Örebro hos Eon.

Geab på Gotland har också kallat in förstärkningar inför helgen.

– Ja, vi har en extra beredskap i både driftcentral och med fältpersonal, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.