Bilder på döda foster väcker känslor

Uppdaterad
Publicerad

Idag rullade en lastbil med bilder på aborterade foster runt på Norrköpings och Linköpings gator. Bakom kampanjen står en organisation som är för ett abortförbud.

Genom att visa bilderna vill de ändra opinionen i abortfrågan.

– Varje abort dödar en liten människa. Säger vi det så är det ingen som lyssnar på oss. Visar vi det så får man en egen upplevelse, när man får se de här autentiska bilderna. Då får man själv avgöra om det här ett brutalt mördande av en liten människa eller inte, säger Mats Selander, som är ordförande för organisationen Människorätt för ofödda (MRO).

Men hur ser ni då på kvinnans rätt till sin egen kropp?

– Hon har rätt till sin egen kropp, men vid en abort tar hon sig rätten till en annan kropp. De här bilderna visar att det handlar om en annans kropp.

En barnmorska som SVT talar med bekräftar att det är ett foster men ”skadat, huvudet är borta och magen vid bröstkorgen uppfläkt”.

Barnmorskan säger också att hen under 18 år i yrket ”aldrig sett ett foster som varit så trasigt, det ser sönderslitet ut. Det kan naturligtvis bli så i undantagsfall, men är inte legio. Att publicera en sån bild är skrämseltaktik, enligt mitt tycke”.

Många stannade till

Norrköping och Linköping är första stoppet på en kampanjresa som ska gå genom Sverige. En av dem som gick förbi lastbilen var 22-årige Niklas Hansson från Norrköping. Han tycker precis som barnmorskan att kampanjen är skrämselpropaganda.

– Man blir ju äcklad av de som står bakom kampanjen. De vill inskränka på andra människors privatliv och deras fria vilja.

Har du sett något liknande tidigare?

– Det har mest varit på videos från USA, där det finns väldiga extremister.

”Feministisk fråga”

Linda Snecker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet tycker att kampanjen liknar ”Pro Life”-rörelsens aktioner i USA. Hon har inte sett något liknande tidigare i Sverige och menar att man måste slå vakt om kvinnors rättigheter.

– I år så firar vi i Sverige 40 år av fri abort. Det här är en väldigt viktig kamp, som handlar om kvinnors rätt till sin egen kropp och kvinnors frihet.

Men MRO menar att barnets rätt ska gå före kvinnans, hur ser du på det?

– I grund och botten är det här en feministisk fråga. Att man själv ska få välja när man ska ha barn. Vi vill ha önskade och älskade barn, inte oönskade.

Mats Selander är även språkrör i partiet Kristna Värdepartiet, som också förespråkar abortförbud. Partiet bildades förra året. De lyckades samla in de 1.500 namnunderskrifter som krävdes för att registrera partiet och för att ställa upp i förra årets val, men partiet kom inte in i Riksdagen.

– MRO är religös och politisk obunden då vi endast driver abortfrågan. Men vi ser likadant på abortfrågan, säger Mats Selander.

Ingen av partierna i riksdagen är för ett abortförbud, men Sverigedemokraterna vill ändra abortgränsen från 18 veckor till 12 veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer