Foto: SVT

Biogas ska användas till trucktillverkning i Mjölby

Uppdaterad
Publicerad

Det är den fossila gasolen som främst används till torkning efter målning av truckarna, som på hösten 2019 istället ska ersättas av flytande biogas. Det är Tekniska verkens dotterbolag Svensk Biogas i Linköping som ska stå för leveransen av flytande biogas.

Flytande biogas är vanlig biogas som har renats ytterligare och sedan kylts ner till – 163 grader. När gasen förvandlas till vätska blir den 600 gånger mindre och enklare att lagra.

– Vi ser detta som ett mycket viktigt steg i vår målsättning att minimera fossilt bränsle i vår produktion, säger Kristian Björkman, vd på Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB.

Ska byggas allmän tankstation

Det finns också planer, mellan Toyota och Svensk Biogas, att alla tunga transporter till och från truckfabriken i Mjölby ska drivas av flytande biogas.

I samband med detta ska också länets första publika tankstation för flytande biogas byggas vid E4:an i Mjölby.

Siffrorna bakom avtalet

* Avtalet sträcker sig över 10 år.

* Varje år kommer 25 gigawattimmar flytande biogas att leveras till truckfabriken.

* Biogasmängden räcker till produktionen av över 130 000 truckar varje år.

* Den nya produktionsanläggningen beräknas kosta cirka 68 miljoner kronor att bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.