Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Gustafsson berättar om vad hon anser om ombyggnaden av riksväg 50. Hör mer i klippet.

Ombyggnad av riksväg 50 dröjer – Birgitta bor intill olycksdrabbade vägen: ”Lång process”

Publicerad

Det är runt 45 meter från Birgitta Gustafssons husknut till riksväg 50. Å ena sidan vill hon verkligen att vägen byggs om och blir säkrare, å andra sidan är hon orolig för hur vägen kommer att dras.

Riksväg 50 mellan Motala och Askersund är en olycksdrabbad sträcka. Förra året åkte räddningstjänsten i Motala på 15 trafikolyckor längs 50:an. Den som tittar på tidigare års olyckssiffror ser att de inte skiljer så mycket.

En lång väntan

Arbetet med att gör väg 50 säkrare har pågått länge.

– Ja, jag tror det började 1982 för då kom det ett förslag om byggnadsförbud (för att kunna ta mark i anspråk till ny väg, reds anm.). Så det är en lång process, 40 år, säger Birgitta Gustafsson.

Delvis har vägen blivit säkrare med två-plus-ett-vägar och mitträcken. Trafikverket, TRV, planerar för att bygga om vägen ytterligare och det finns till och med en färdig vägplan för detta. Eftersom vägplanen är överklagad så kommer det att dröja. Nu väntar TRV på beslut från Regeringen.

Mer trafik idag

Sedan Motalabron och bron över Hammarsundet byggts så upplever de som bor längs vägen att trafiken har ökat. Tung trafik tar ofta vägen för att det är en rak väg från Jönköping upp till Mellansverige. Med den tunga trafiken kommer också olyckor med lastbilar, framförallt på vintern. Då blir det stopp.

Bengt Anderssons anställda som pendlar mellan Askersund och arbetet i Medevi har vant sig vid alla trafikolyckor. Hör mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Bengts anställda ska ta sig till jobbet i Medevi så kollar de först om någon trafikolycka har skett på morgonen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.