Foto: SVT

Bister kommunbudget i Norrköping

Publicerad

Nedskärningar på alla områden förutom skolan. Så lät det idag när den styrande kvartetten – S, L, C och KD – i Norrköping presenterade sin budget.

– För att kunna fullfölja det vi sagt när det gäller skolan så har vi tvingats lägga rejäla sparbeting på alla andra nämnder. Skolan är så pass viktig, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande.

Skolan får ett extra tillskott på 70 miljoner kronor. Alla andra områden måste spara 3 procent.

– Det kommer naturligtvis att få vissa effekter, så är det. Vi måste jobba på ett annat sätt. Vi måste minska timanställningarna, till exempel. Det kommer att kräva mer flexibilitet av vår personal, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Ingen egen majoritet

Den styrande kvartetten har efter höstens val inte längre egen majoritet och nu varit tvungna att kompromissa. Flera förslag från oppositionen har tagits in i budgeten.

Förhoppningen är att budgeten nu ska kunna röstas igenom den 17 december utan några större ändringar.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag känner en viss oro i maggropen. Vi måste få till en budget som inte driver kostnaderna, säger Lars Stjernkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.