Under tisdagen manifesterade Black lives matter i Linköping. Foto: Jeppe Gustafsson

Black lives matter manifesterade i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Black Lives Matter har hållit olika manifestationer i Sverige den senaste tiden. På många håll har de urartat i våldsamheter. På onsdagskvällen anordnar två studentorganisationer en manifestation på Lilla Torget i Linköping. Och de vädjar att det ska gå lugnt till.

I Göteborg urartade manifestationen och övergick i stenkastning och vandalisering för ett par dagar sedan. Även i Stockholm förra veckan utbröt oroligheter i samband en manifestation, medan det gick lugnare till i Örebro, Umeå och Jönköping.

– Vi får bara vara 50 personer annars kan polisen upplösa manifestationen och det vill vi inte, säger Vanessa Noack, som representerar de två organisationer som står bakom evenemanget, Amnesty Internationells internationella studentgrupp och studentgruppen Genus på Linköpings Universitet.

Gula band

För att veta att det bara är femtio personer med på manifestationen kommer arrangörerna att dela ut femtio gula band till de som först är på plats och därefter be andra som kommit dit att delta på avstånd.

– Polisen frågade oss hur vi skulle veta att det bara är femtio som deltar och då kom vi på att vi kunde dela ut band, säger Vanessa Noack, som också uppmanar de som inte får plats eller kan komma dit att medverka via sociala medier.

Foto: Jeppe Gustafsson.

Polisen bevakar

– Vi kommer att finnas på plats och hoppas att allt kommer att gå lugnt till och att alla respekterar att det bara får samlas 50 personer annars kan vi tvingas upplösa manifestationen, säger Åsa Willsund, presstalesperson på polisen.

I Linköping har arrangörerna till skillnad från i exempelvis Örebro tillstånd för att manifestera. Det har de på Lilla Torget i Linköping mellan 18:00 och 19:30.

Foto: Jeppe Gustafsson.

Vid 19.00-tiden meddelar polisen att det är lugnt på platsen.

– Det är ungefär ett 50-tal på plats och de verkar ha god ordning och håller avstånd till varandra. Vi har avlägsnat några från platsen som vi misstänkte var där för att bråka, men det rör sig inte om några brottsmisstankar. Jag tycker nog man kan säga att det varit lugnt än så länge, säger Thomas Agnevik vid polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.