Blåsig sommar ger algfria stränder

Uppdaterad
Publicerad

Stora algblomningar längs med Östersjöns badstränder är ett ovälkommet sommartecken. Men det ostadiga vädret gör att vi kan slippa den gröna sörjan i år.

– Årets situation är lite annorlunda. Vi har inte haft de stora ytansamlingar av alger som vi blivit vana vid i juli tidigare år, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Ostadigt väder
Situationen bekräftas av såväl SMHI:s egen satellitövervakning som rapporter från fartyg som trafikerar Östersjön – så gott som inga alger i sikte.
Förklaringen är att årets ostadiga väder med ihållande vindar har vispat om havsvattnet så att algerna, eller cyanobakterierna som det rent biologiskt faktiskt handlar om, spridits ut ner till ett djup på tiotals meter.
Är vädret i stället lugnt och stilla flyter de upp och samma mängd samlas på bara någon decimeter uppe vid ytan. Det är då de ställer till det för badare och semesterfirare.

Så länge vindarna över Östersjön håller i sig lär vi också slippa algerna.
– Skulle det komma ett omfattande högtryck med lugnt väder under flera dagar kan man tänka sig att algblomningen kan bli lite mer påtaglig ända till en bit in i augusti. Men har vi inga alger en vecka eller två in i augusti är nog risken förbi, säger Jörgen Öberg.

Algblomning

Visa
  • Blågrönalger orsakar de flesta besvärliga algblomningarna i Östersjön. De är egentligen cyanobakterier, men deras likheter med alger gör att de brukar räknas till gruppen växtplankton.
  • I näringsrikt vatten uppträder algblomning ofta vid varm väderlek. Vattnet bör vara minst 15 grader varmt.
  • Medan förekomsten av bakterier i vattnet bara kan avgöras genom laboratorieanalyser har man själv vissa möjligheter att bedöma hur vattnet är. Om siktdjupet i vattnet är mindre än en meter är det en varningssignal om att koncentrationen av alger kan vara hög.
  • Algblomning är i sig tillräckligt för att vattnet ska kunna klassas som otjänligt för bad då cyanobakterier är giftiga och kan orsaka problem som hudirritationer, illamående eller huvudvärk. Faran är störst för små barn och djur.

Källa: Naturvårdsverket, Informationscentralen för Egentliga Östersjön

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer