Kungsörn Foto: SVT

Bly sänker kungsörnen

Uppdaterad
Publicerad

Kungsörnar som äter inälvor, som lämnats kvar från jakten blir förgiftade, om djuret skjutits med blyhaltig ammunition och flyger sämre visar ny studie.

– Det vi har sett i vår studie är att örnarnas flygförmåga påverkas redan vid låga halter av bly, säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi vid SLU. 

”Örnarnas reaktionsförmåga försämras”

Det är splitter från blykulor som orsakar förgiftning, som försämrar örnarnas flygförmåga. Det visar en ny studie som letts av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det här är ett underskattat problem. Eftersom låga halter av bly antagligen förstärker kollisionsrisken med tillexempel vindkraftverk, bilar och tåg, på grund av att örnarnas rekationsförmåga försämras, säger Frauke Ecke.

Studien har genomförts av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med bland annat Naturhistoriska riksmuseet, Umeå universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt och örnforskare i USA.

46 frilevande kungsörnar har ingått i studien

Genom att ta blodprover på örnar och försätta dem med sändare, har forskare konstaterat att örnarnas rörelseförmåga påverkas av blyhalten.

– Redan vid låga halter bly i blodet, halter som hittills har ansetts som naturligt förekommande i naturen, flög örnarna långsammare och på lägre höjd. Vid höga halter bly sitter örnarna mest stilla, säger Frauke Ecke.

Sammanlagt har 46 frilevande örnar ingått i studien. Dessutom har prover från levern analyserats på 103 döda örnar, som lämnats in till SVA och Naturhistoriska riksmuset. Av de 46 levande örnarna, som försattes med sändare studerades och kontrollerades flygförmågan på 16 vuxna kungsörnar.

”Tre av örnarna har dött”

– Två av örnarna har dött på grund av kollision och en tredje på grund av svält, vilket till stor del kan bero på blyhalten de hade i blodet, säger Frauke Ecke och tillägger att det finns goda möjligheter för resterande örnar att återhämta sig, om de inte kolliderar innan halten av bly har minskat i blodet.

Vill förbjuda blyhaltig ammunition

Vad krävs för att rädda örnarna?

– Förbjud blyhaltig ammunition i samband med jakt och övergå till koppar- eller stålammunition, säger Frauke Ecke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer