Foto: SVT

Idrottsplatsernas historia blir bok

Uppdaterad
Publicerad

Just nu samlar Ronald Åman och Göran Willis material till en bok om idrottsplatser.

– Idrottsplatsen är en viktig del av ett samhälles identitet, säger Göran Willis.

Han är en av tre personer som är inblandade i en kommande bok, som ska handla om just idrottsplatser.

Hans ressällskap för dagen är en annan av upphovsmännen, Ronald Åman. Han har tillbringat en hel del tid på idrottsplatser eftersom han spelade fotboll för Djurgården en gång i tiden.

– Vi har varit runt på i princip ett hundratal olika idrottsplatser, berättar Ronald för SVT.

På vägen har de fått höra många historier från människor som arbetat vid eller spelat på olika idrottsplatser.

Åby och Åtvid i resschemat

När SVT träffar Åman och Willis gör de en resa i Sörmland och Östergötland. Åby IP var ett självklart stopp med tanke på kopplingarna till förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericson. Kopparvallen i Åtvidaberg är också en arena som ska besökas.

Att bara grotta ner sig i nostalgi ligger dock inte för Åman och Willis. Lika viktigt är idrottsplatsernas betydelse och funktion idag. På Åby IP gläds de båda åt att det är enkelt att spontanidrotta, eftersom Åby IP ligger mitt i ett villaområde.

Viktig plats för små orter

Just i Åby finns det också flera olika planer på idrottsplatsen. Planer i olika storlek och med olika underlag gör att det finns något för alla, från flick- och pojklag via juniorer upp till A-laget.

I större städer har idrottsplatser ofta hunnit bli stora arenor. På mindre orter har istället idrottsplatsen fortfarande en viktig roll som samlingspunkt. Det är just denna betydelse som upphovsmännen bakom boken vill skildra. Planen är att ge ut boken under nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.