Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar några studenter om hur de löst sitt boende i Visby. Foto: SVT

Bor i sommarhus och vandrarhem – hör studenter om bostadssituationen i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Visby tillhör de studentstäder där det är svårast att hitta en bostad. Studentlägenheter byggs inte i tillräcklig utsträckning. Istället är det den privata marknaden som många studenter får söka sig till.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, presenterade på torsdagen sin årliga bostadsrapport. Där listas studentstäder med tre färger, grönt, gult och rött, beroende på hur bostadssituationen er ut för studenterna.

I rapporten skriver man om Visby bland annat:

Gotland

”Som student är det mycket svårt att få ett förstahandskontrakt i Visby. Det är ett högt söktryck på både studentbostäder, den ordinarie bostadsmarknaden samt andrahandsmarknaden.”

Byggs nytt boende

Situationen är ingen nyhet för politikerna på Gotland. På senare år har det byggts både tillfälliga och permanenta bostäder. Men ännu finns inte tillräckligt.

– Vi vet att det är ett generellt problem att hitta hyresrätter i Visby och det gäller tyvärr även för studenter. Just nu byggs ett nytt boende på allégatan i Visby. Inom kort ser vi även att förändringar i detaljplanen på A7-området ska möjliggöra flera bostäder för studenter på den plats man nu har tillfälligt bygglov för studentboenden, säger Andreas Unger (M), ordförande för miljö- och byggnämnden i Region Gotland.

I klippet i spelaren hör du studenter och Gotlands studentkår berätta om situationen.

SFS bostadsrapport:

Röda städer:

Visby, Uppsala, Umeå, Stockholm, Skövde, Malmö, Lund, Kiruna, Halmstad, Göteborg

Gula städer:

Örebro, Växjö, Trollhättan, Luleå, Karlskrona, Jönköping, Helsingborg, Gävle, Falun, Borås

Gröna städer:

Östersund, Västerås, Sundsvall, Skellefteå, Piteå, Norrköping, Linköping, Kristianstad, Karlstad, Karlshamn, Kalmar, Eskilstuna, Borlänge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet